Je ziet en leest het steeds vaker, woorden als Fairtrade, biologisch en duurzaam op verpakkingen van voedsel of huishoudelijke artikelen. In deze blog leggen we je uit welke ecologische termen er zijn en wat ze precies betekenen.
De meest gebruikte ecologische termen
Fairtrade
De letterlijke vertaling van Fairtrade is “Eerlijke handel”. Het woord zegt het dus meteen al. Als een product Fairtrade gecertificeerd is, is het eerlijk geproduceerd en verhandeld tot het in jouw bezit is gekomen. Waar onze producten ook vandaan komen, er komen tijdens het hele productieproces altijd mensenhanden aan te pas. Daarom is het heel belangrijk dat dit proces gezond, veilig en eerlijk is. Een schone, risicovrije werkplek en een eerlijk loon staan hierbij op nummer één.
Biologisch
Biologisch is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. Tijdens de groei van groenten, fruit, dieren en dergelijke, wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met het welzijn van milieu, dier en mens. Biologische producten zijn altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ook zijn ze geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.
Duurzaam
Als iets duurzaam is, dan houdt het in dat er tijdens de productie en gebruik van het product geen sprake is geweest van grondstofuitputting en milieuvervuiling. Bovendien kun je het product lang gebruiken waardoor vervanging ervan uitgesteld wordt. Ook mag iets duurzaam worden genoemd als de verpakking of het product zelf van gerecyclede materialen gemaakt is en/of biologisch afbreekbaar is.
Biologisch afbreekbaar
Dat is een proces waarbij organische stoffen afgebroken worden door de natuurlijke activiteit aan levende micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Stoffen die zich op deze manier laten afbreken mogen biologisch afbreekbaar genoemd worden.
Waarom betaal je iets meer voor een ecologisch product?
Dat zit hem in de tijd en de investering in goede omstandigheden. Het onderhoud van een ruim en goed verblijf voor bijvoorbeeld varkens, koeien en kippen kost tijd en geld. Een eerlijk loon voor arbeiders op koffieplantages kost voor de consument iets meer dan het loon voor een onderbetaalde (dwang)arbeider. Of bijvoorbeeld het onderzoek naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zodat er geen onnodige insectensterfte plaats hoeft te vinden. Dat kost naast geld ook veel meer tijd, want de natuur kan zich (na verloop van tijd) voor een groot deel volledig aanpassen aan bepaalde omstandigheden en stoffen die het leven ervan niet uitroeien.
Waarom is dit uiteindelijk ook beter voor jou?
Je gebruikt eerlijke producten die echt iets waard zijn. Je helpt hiermee je omgeving, houd rekening met het welzijn van anderen en je krijgt geen schadelijke stoffen binnen. Ook steun je met de aanschaf van sommige producten goede doelen.